Tagged: 15
- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 1 month, 1 week ago by
kassandra11e kassandra11e.
Dziś moja kuchnia to serce domu. Gotuję, jem, pracuję i przyjmuję gości na noc. Wszystko dzięki jednej decyzji o wyborze kanapy z funkcją spania z mechanizmem DL i pojemnikiem na pościel. Nie wyobrażam sobie innego układu. Gdy znajomi narzekają na brak miejsca dla gości, polecam im to rozwiązanie. Oczywiście, trzeba poświęcić trochę miejsca na szafki, ale zyskuje się funkcję, która ratuje w awaryjnych sytuacjach. Kluczem jest dobór odpowiednich materiałów: tapicerka welurowa jest łatwa w czyszczeniu, a stelaz listwowy zapewnia wentylację materaca piankowego. Jeśli szukacie sposobu na połączenie kuchni z sypialnią w małym mieszkaniu, polecam wam przemyśleć ten pomysł. Moja kuchnia udowadnia, że da się połączyć funkcjonalność z wygodą.
W małej kuchni każdy centymetr ma znaczenie, zwłaszcza gdy zależy nam na funkcji spania. Pamiętam, jak długo szukałam odpowiedniej kanapy z funkcją spania, która nie zabierałaby całej przestrzeni. Ostatecznie zdecydowałam się na model z mechanizmem DL, który rozkłada się do przodu, bez konieczności odsuwania mebla od ściany. To genialne rozwiązanie, gdy macie ciasno ustawione meble. Wymiary po rozłożeniu to 140 na 200 cm, co starcza nawet dla wysokiego gościa. Pod spodem znajduje się pojemnik na pościel, gdzie trzymam zapasowe koce i poduszki. Dzięki temu nie muszę martwić się o brak miejsca na przechowywanie tekstyliów. Co ważne, stelaz listwowy zapewnia odpowiednie podparcie dla materaca piankowego, który kupiłam osobno, bo fabryczne wypełnienie bywało zbyt miękkie.
Lazienka to moj azyl, gdzie postawilam na biel z akcentami morskiej zieleni na plytkach w strefie prysznica. Biale sciany odbijaja swiatlo, co jest kluczowe w malej przestrzeni bez okna, a zielone plytki dodaja charakteru. Paleta barw w mieszkaniu w lazience to czesto niedoceniany element – odpowiednie odcienie moga sprawic, ze nawet ciasne pomieszczenie wyda sie przestronne i odprzajace. Wybralam drewniane dodatki, jak mydelniczka czy stojak na szczoteczki, ktore lagodza chlod plytek. Farba na suficie jest biala z leciutka domieszka blekitu, co tworzy wrazenie wyzszego pomieszczenia. Gdy zapalam swiatla o poranku, odbicia w lustrze tworza gre barw, ktora pomaga mi sie obudzic i przygotowac na nowy dzien.
W sypialni natomiast postawiłam na łóżko z pojemnikiem na pościel, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Wybrałam model z hydraulicznym mechanizmem DL, który pozwala unieść cały stelaz listwowy jednym ruchem. Dzięki temu nie muszę męczyć się z podnoszeniem ciężkiego materaca piankowego, a przestrzeń pod spodem jest w pełni wykorzystana. Trzymam tam zapasowe koce, poduszki i ręczniki, które wcześniej zajmowały cenne półki w szafie do garderoby. To rozwiązanie sprawdza się szczególnie w sezonie, gdy wymieniam letnią kołdrę na zimową – wszystko mam w jednym miejscu, a garderoba zostaje tylko dla ubrań. Zauważyłam, że takie rozdzielenie funkcji porządkuje też moje myślenie o przestrzeni.
Gdy przyszło do urządzania salonu, stanęłam przed dylematem: klasyczna sofa czy wersalka? Wybrałam wersalkę z tapicerką welurową w odcieniu musztardowym – to był strzał w dziesiątkę. Welur jest miękki w dotyku, łatwy do czyszczenia, a przy tym dodaje wnętrzu przytulności. Wersalka ma pojemny schowek na bieliznę pościelową, co rozwiązuje problem braku szafy w małym pokoju. Co ważne, jej stelaz listwowy jest wykonany z elastycznej sklejki, która dopasowuje się do kształtu ciała. Goście, którzy u mnie nocowali, chwalili sobie wygodę, a ja wreszcie przestałam martwić się, gdzie schować dodatkową pościel.
W pokoju dziecinnym, ktory urzadzalam dla siostrzenicy, postawilam na pastele – roz z nuta brzoskwini na scianach i bialy meble. Loze z pojemnikiem na posciel w kolorze bialym z welurowym zaglowkiem dodaje elegancji, a jednoczesnie jest praktyczne. Paleta barw w mieszkaniu w pokoju dla dziecka musi byc stonowana, by nie przestymulowac malucha, ale tez radosna. Dodalam zolte poduszki i zielony dywan, ktore ozywiaja przestrzen. Mechanizm DL w lozku pozwala latwo skladac i rozkladac posciel, co jest zbawienne, gdy goscie na noc pojawiaja sie niespodziewanie. Dzieki temu pokoj spelnia dwie funkcje – jest sypialnia i strefa zabaw, a kolory lagodnie przechodza jeden w drugi, tworzac harmonijna calosc.
Wielu znajomych mówiło mi, że to szaleństwo łączyć kuchnię z sypialnią. Dziś, po latach użytkowania, uważam, że to jedno z najlepszych rozwiązań dla małych mieszkań. Oszczędza miejsce i pieniądze. Nie musiałam urządzać osobnego pokoju gościnnego, który stałby pusty przez większość roku. Ważne jest jednak, żeby nie popełnić błędu i nie stawiać zbyt miękkiego materaca piankowego. Ja wybrałam model z pianki termoelastycznej, który dopasowuje się do ciała, ale nie jest za miękki. Stelaz listwowy z regulacją twardości w dwóch strefach pozwala dostosować podparcie do wagi gościa. Dzięki temu każdy śpi wygodnie. Gdyby nie te detale, aranżacja kuchni z funkcją spania mogłaby okazać się niewypałem.
- You must be logged in to reply to this topic.
WoordeX

Welcome to Woordex, a platform to connect with the social world