Tagged: 16
- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 1 month, 1 week ago by
jordanwarnes5 jordanwarnes5.
Kuchnia w kamienicy to osobna historia. U mnie ma 6 metrów kwadratowych i kształt litery L. Blat zrobiłam na wymiar z litego dębu, bo standardowe płyty meblowe nie mieściły się w przestrzeni między oknem a piecem kaflowym. Pod blatem zamontowałam wersalkę na wymiar. Wersalka ma 120 centymetrów szerokości i służy jako dodatkowe miejsce do siedzenia podczas kolacji, a gdy nocuje przyjaciółka, rozkładam ją i kładę na niej materac piankowy o grubości 10 centymetrów. Pod spodem przechowuję zapasową pościel i ręczniki. Nie wierzę w puste przestrzenie pod meblami w tak małym metrażu. Każda szuflada, każda półka musi mieć swoje przeznaczenie.
Mechanizm DL, który zastosowano w tym modelu, działa na zasadzie cichego unoszenia. Wcześniej miałam obawy, że po kilku miesiącach zacznie skrzypieć lub blokować się przy podnoszeniu. Na szczęście mechanizm DL jest wykonany z solidnych elementów stalowych, a do tego ma amortyzatory gazowe, które utrzymują platformę w górnym położeniu bez ryzyka opadnięcia. Sprawdziłam to przy zapasowych kocach — wrzuciłam je wszystkie naraz i schowek zamknął się bez oporu. Mechanizm DL nie wymaga żadnych dodatkowych smarów ani regulacji, co dla kogoś takiego jak ja, kto nie ma pojęcia o technicznej stronie mebli, jest ogromnym udogodnieniem.
Największym wyzwaniem dla mnie okazała się kanapa z funkcją spania. Miałam mały salon z aneksem i potrzebowałam miejsca do siedzenia dla gości oraz spania dla rodziny. Nowa, porządna kanapa kosztowała krocie, więc zaczęłam polowanie na allegro i facebook marketplace. Znalazłam wersalkę z mechanizmem DL, która miała tylko przetartą tapicerkę welurową na jednym boku. Sprzedająca oddała ją za 150 zł, bo przeprowadzała się za granicę. Kupiłam w sklepie z tkaninami resztkę weluru za 40 zł i własnoręcznie obszyłam uszkodzone miejsce. Efekt? Nikt nie wiedział, że to przeróbka. Mechanizm DL jest świetny, bo rozkłada się błyskawicznie i nie trzeba ściągać poduszek.
Krzesła do jadalni to dylemat, który przerabiałam kilka razy. Na początku kupiłam lekkie, plastikowe modelę, które po dwóch latach zaczęły trzeszczeć i wyglądać tandetnie. Teraz stawiam na solidne, drewniane krzesła z siedziskiem wyprofilowanym pod kręgosłup – jedno z nich ma dodatkowo podłokietniki, co przy dłuższym siedzeniu przy stole robi ogromną różnicę. Jeśli gościmy często, warto mieć dwa dodatkowe, składane krzesła, które chowam w szafie – w mojej jadalni zmieściły się obok wersalki, która służy jako zapasowe łóżko. Wersalka z funkcją spania to świetna opcja dla kawalerki, bo w dzień pełni rolę sofy, a nocą zamienia się w wygodne łóżko z materacem piankowym.
Pamietam, jak wprowadzalam sie do swojego pierwszego mieszkania – sciany byly bialo-szare, meble z Ikei, a w sali panowala taka pustka, ze echo odbijalo sie od kazdego słowa. Wtedy zrozumialam, ze to nie kanapa czy stol nadaja charakter, ale to, co wisi na scianach. Obrazy na ścianę potrafia zrobic wiecej niz jakakolwiek farba – one opowiadaja historie. Zaczynalam od trzech małych grafik z targu staroci, powieszonych w kuchni. Dzis wiem, ze nawet jedna duza reprodukcja potrafi zmienic postrzeganie calej przestrzeni. Nie chodzi o to, by miec galerie, ale o to, by kazdy obraz cos znaczył. Gdy klientka mowi, ze jej salon jest nudny, pierwsze co radze, to spojrzec na sciane nad kanapa. Czasem wystarczy jeden mocny akcent.
Przez pierwsze tygodnie obawiałam się, że codzienne podnoszenie materaca będzie męczące. Okazało się jednak, że po kilku dniach weszło mi w nawyk. Rano, po pościeleniu łóżka, wrzucam do pojemnika poduszki dekoracyjne, które na noc lądują na krześle. Wieczorem wyciągam je z powrotem. Nie trzeba się schylać, nie trzeba klęczeć na podłodze. Pojemnik jest na tyle głęboki, że zmieściłam w nim dwie kołdry w letnich i zimowych wersjach, cztery komplety pościeli i zapasowy koc polarowy. To wszystko w jednym miejscu, bez tworzenia stosów na szafie. Kiedy przyjeżdżają rodzice, wystarczy, że wyciągnę dodatkową poduszkę i koc, a oni śpią wygodnie, nie narzekając na bałagan w pokoju.
Z perspektywy czasu widzę, że wybór łóżka z pojemnikiem na pościel był jedną z lepszych decyzji, jakie podjęłam przy urządzaniu mieszkania. Nie tylko zyskałam przestrzeń do przechowywania, ale też przestałam martwić się o to, gdzie schować rzeczy, które nie są potrzebne na co dzień. Wcześniej trzymałam pościel w workach próżniowych pod łóżkiem, ale dostęp do nich był uciążliwy, bo trzeba było odsuwać ciężką ramę. Teraz wystarczy jeden ruch, a wszystko mam pod ręką. Łóżko z pojemnikiem na pościel sprawdziło się u mnie w stu procentach, szczególnie w przypadku, gdy metraż jest ograniczony, a goście bywają częściej, niżby się chciało.
Problem z przechowywaniem w wysokich pomieszczeniach rozwiązałam nietypowo. Zamiast standardowych szaf sięgających do sufitu, postawiłam na niskie komody i otwarte regały. Dzięki temu ściany nie przytłaczają, a optycznie wnętrza w kamienicy wydają się większe. W sypialni mam łóżko z pojemnikiem na pościel, które kupiłam z myślą o zimowych kołdrach. Pojemnik jest płytki, ma tylko 15 centymetrów głębokości, ale zmieściłam w nim cztery poduszki i komplet pościeli flanelowej. Resztę rzeczy trzymam w walizkach pod łóżkiem. Walizki są stare, skórzane, po babci i pasują do stylu kamienicy. Dają też dodatkową powierzchnię do siedzenia, gdy rozkładam stół na 6 osób.
- You must be logged in to reply to this topic.
WoordeX

Welcome to Woordex, a platform to connect with the social world